Odpri

Kako se je spremenila obravnava kože v salonih v dvajsetih letih

Kako se je spremenila obravnava kože v salonih v dvajsetih letih

Sama sem prvič obiskala kozmetični salon pri svojih šestnajstih letih, zaradi izredno problematične, nečiste kože. Kozmetičarko sem obiskovala vsakih 14 dni, ker mi ni mogla očistiti kože ob enem obisku. To se je ponavljalo nekaj let, seveda so bili intervali obiskov vedno redkejši, nikoli pa ne redkeje kot na tri mesece. Naj poudarim, da je bila gospa, ki je zdaj že nekaj let upokojena, vrhunska kozmetičarka.

Dolgotrajni postopki in nadaljevanje nege doma

Preparati so bili v tistih časih težje dostopni, dragi in zamudni. Na obraz mi je kozmetičarka najprej za 20 minut nanesla glineno masko, da je potegnila skupaj odprte pore, potem pa za 20 minut še vlažilno masko. Brez masaže seveda.

Danes imamo na voljo vrhunske masažne maske, s katerimi v 20 minutah zmasiramo obraz in dekolte in seveda dosežemo efekt maske. Ko sem pred dobrimi dvajsetimi leti obiskovala svojo kozmetičarko, mi je kožo dezinficirala z altalex kapljicami, doma pa sem si še nekaj dni na kožo nanašala prevretek iz hrastovega lubja, ki vsebuje čreslovine, ki pomagajo, da se pore hitreje zaprejo, rdečica pa pomiri.

Si predstavljete, da odidete iz salona z napotkom, da v lekarni kupite hrastovo lubje in se doma umivate s tem, nikakor pa na obraz ne nanesete pudra? Danes je na srečo to samo spomin na čase, ko so bili kozmetični postopki učinkoviti, a dolgotrajni. Rezultati so bili dokazano učinkoviti, sicer danes ne bi opravljala poklica, v katerega verjamem.

Nekateri postopki so se vrnili ...

Ja, to so bili tudi časi, ko smo dlačice na bradi in pod nosom ubijali z elektriko, s postopkom, imenovanim elektroepilacija. Bilo je boleče, zato so prišli svetli časi laserja, ki naj bi jih odstranil skoraj neboleče. No, po dobrih desetih letih prakse pa se je izkazalo, da je elektroepilacija mnogo bolj učinkovita … in spet uporabljamo tiste stare epilacijske aparate, za katere je skoraj nemogoče dobiti vso zahtevano dokumentacijo, da zadovoljimo budnemu očesu inšpektorjev.

Nekateri postopki so šli žal v pozabo ... 

Pred desetimi leti je salon ves čas smrdel po pristnih algah, ki smo jih uporabljale za obloge, in se sproščale ob dremanju zavite v grelno blazino, na koncu pa salon zapustile lahkih nog. Potem so prišle naprave, ki s celulitom opravijo hitreje, brez nepotrebnih neprijetnih vonjav. Seveda živimo v času hitrega tempa in je tako bolj prikladno. A morske alge in blato nam podarjajo minerale in druge hranilne snovi, toplina grelne blazine nas sprošča.

Strokovnost naj bo na prvem mestu

Pred 20 leti je bilo kozmetičnih salonov zelo malo, kozmetičarke pa vrhunsko podkovane. Danes so kozmetični saloni za vsakim vogalom, ponujajo dolg seznam storitev - od lakiranja nohtov do beljenja zob, pravzaprav so novodobne kozmetičarke neke vrste multipraktiki. Vsako storitev lahko dobite za bagatelo na spletnih straneh, ki ponujajo storitve z velikimi popusti - to je cena, ki jo privoščite svoji koži in takšen rezultat tudi pričakujte. Strokovnost je v teh časih težko najti. Seveda ima strokovna storitev primerno ceno za delo, saj je vaša koža deležna bogatega znanja in izdelkov vrhunske kakovosti.

Metka Boc
lastnica salona Spa Center lepote