Odpri

Pilingi za nego kože

Pilingi za nego kože

Ob vsakdanji negi je priporočljivo občasno koži privoščiti tudi kakovsten piling. Poleg pilinga, ki ga naredimo v salonih, lahko piling naredite tudi sami doma. Poznamo tri vrste pilingov − mehanski, encimski in kemični. Kateri je za vas primeren, vam pove kozmetičarka ob negi obraza. Ob negi zato, ker takrat kozmetičarka vidi občutljivost kože, globino in prehodnost por, ter seveda v pogovoru z vami izve, kako vi občutite vašo kožo.

Mehanski piling

Mehanski piling je verjetno najbolj razširjen, saj je to piling, ki ga običajno uporabljamo tudi pri domači negi. To je piling, ki vsebuje trde delce, s katerimi mehansko odluščimo kožo.

Nadvse pomembno pa je, iz česa so ti delci sestavljeni. Najbolje je, če so tovarniško obdelani − to jim namreč zagotavlja, da so okrogli in ne povzročajo mikro razic na koži. Lahko so iz sladkorja ali soli, kar pomeni, da se bodo ob stiku z vodo stopili in če bomo dovolj nežni, ne bo prišlo do mikro poškodb kože.

Odsvetujemo pa takšne pilinge, ki vsebujejo zmlete koščice sadežev, ker ti niso okrogli in poškodujejo kožo. Mehanski pilingi so primerni za neobčutljivo, debelo kožo, nikakor pa niso primerni za tanko kožo z izrazitimi kapilarami ali kožo z aknami in razširjenimi porami, ker lahko delci zaradi drgnjenja raznesejo okužbe na druge dele obraza ali ostanejo v večjih porah, kar koža zazna kot tujek in se ognoji.

Encimski piling

Encimski pilingi so, kot že samo ime pove, iz encimov − najpogosteje bromelaina (ananas), encima papaje ali bučnega encima. Ljudje z alergijo na ta dva sadeže naj se jih izognejo. Ti pilingi so pogosto v prahu in jih zmešamo z vodo tik pred uporabo, zato se pogosteje uporabljajo v salonih kot profesionalni izdelek. Na kožo učinkujejo s posvetlitvenim učinkom.

Kemični piling

Kemični pilingi vsebujejo AHA in BHA kisline. AHA kisline uporabljamo za zmanjševanje gubic in proti pigmentnim madežem, torej za posvetlitev kože. Najpogosteje sta to glikolna in mlečna kislina. BHA kislina pa je salicilna kislina, ki je primerna za nečiste kože, predvsem z ogrci. Pri uporabi kemičnih pilingov je treba posebej poudariti, da povečajo občutljivost na sonce, zato moramo kožo obvezno zaščititi z visokim zaščitnim faktorjem.

Kateri piling je za vas najprimernejši in kako pogosto ga uporabljati, vam bo svetovala kozmetičarka.