Odpri

Epilacija

Epilacija

Epilacija je trajno odstranjevanje dlak na obrazu in telesu. Izvajamo jo z iglico, s katero v mešiček (korenino) dlake spusti določeno frekvenco električnega toka. Moč toka je odvisna od kože in dlake ter od občutljivosti stranke. Za epilacijo se uporabljajo sterilne s srebrom izolirane igle za enkratno uporabo, kjer električni tok prehaja le skozi konico igle in ne draži ali poškoduje kože. 

V zdravem telesu je cikel rasti dlake krožen. Obstajajo tri faze rasti dlake v ciklusu: anagena (aktivna), katagena (upočasnjena) in telogena (neaktivna) faza.

  • Anagena faza je obdobje, ko dlaka raste. V tej fazi ima dlaka največ melanina, pigmenta ki dlaki daje barvo in takrat so postopki trajnega odstranjevanja dlak z epilacijo najuspešnejši.
  • Katagena faza je obdobje, ko dlaka preneha z rastjo. V tem obdobju težko dosežemo uspešne rezultate trajnega odstranjevanja dlake.
  • Telogena faza je zadnja faza rasti dlake. V tem obdobju se dlaka loči od folikla. Folikel je pripravljen za začetek nove anagene faze. Trajno odstranjevanje dlak v tem obdobju je nemogoče

Za doseganje boljših rezultatov priporočamo izvajanje električne epilacije, ko so dlake v rastni fazi (anagena faza), ker je takrat papila polno aktivna. Da bi bilo kar največ dlak v tej fazi, svetujemo, da nekaj tednov pred začetkom električne epilacije dlak ne odstranjujemo, zato da bo papila kar najbolj dovzetna za uničenje, ko bomo izvajali epilacijo. 

Postopek epilacije je uspešen, če ga ponavljamo zaporedoma na 3 do 4 tedne brez vmesnega puljenja ali drugačnega odstranjevanja dlak. Nekaj terapij je potrebnih, da vse trenutno prisotne dlake pridejo v fazo aktivne rasti in da so tretirane v tej fazi. Približno 6 do 10 tednov je potrebnih, da dosežemo vidno zmanšanje poraščenosti. V kolikor ne dosežemo rezultata vidne redukcije dlak, so možni razlogi sledeči: nedoslednost, hormonsko neravnovesje, predhodno uporabljene metode zmanševanja poraščenosti (depilacija, kreme za depilacijo, električni depilatorji).

Po sami epilaciji je koža lahko malce pordela ali občutljiva, zato priporočamo za domačo uporabo sredstva za pomiritev kože ali preparate za počasnejšo rast dlak, za katere vam bomo svetovali po opravljeni epilaciji, glede na stanje vaše kože in dlačic.