Odpri

Nega nog

Nega nog

Pedikura je nega nog in stopal, ki odpravlja posledice obremenitve nog, kot so suha, groba in trda poroženela koža, žulji, kurja očesa in otišanci. Z rednim obiskom pedikerja se lahko zdrav človek izogne bolečim nogam in stopalom, kar vpliva na počutje celotnega telesa. Stopalo je najbolj obremenjen del človeškega telesa. Spremembe na stopalih pogosto povzročajo bolečine v nogah.

Pri klasični estetski pedikuri noge najprej namočimo v sproščujoči topli kopeli, da temeljito zmehčamo kožo in nohte.  Zatem odstranimo trdo - poroženelo kožo, možne otišance in kurja očesa, postrižemo in pravilno oblikujemo nohte, ter odstranimo obnohtno kožico. Vsa odvečna koža se odstranjuje tudi s pomočjo pedikerskega aparata – brusilnega strojčka, ki omogoča hitrejši in prijetnejši postopek. V primeru glivičnih obolenj nohtov je posebej pomembno, da se odbrusi in s tem odstrani vrhnja plast nohta, kjer se gljivice pojavljajo v začetnih stanjih. Nohte se zaščiti z nanosom antimikotičnega sredstva. Sledi relaksacijska masaža stopal, po želji se nohte še nalakira. Celoten postopek brez lakiranja traja približno eno uro.

Predvsem v zimskem času je prijetna in za dodatno negovanje kože primerna parafinska kopel in obloga, ki dodatno nahrani in navlaži kožo.

Estetska pedikura torej zajema:

 • namakanje v kopeli
 • odstranjevanje poroženele kože in lažje dostopnih otišancev
 • čiščenje obnohtnih kanalov
 • krajšanje in oblikovanje nohtov
 • obravnavo glivičnih nohtov
 • masažo stopal
 • svetovanje domače nege

Zelo pomembna in z zakonom zahtevana je dezinfekcija in sterilizacija orodja po vsakokratni uporabi, pripomočkim katerih sterilizacija ni mogoča, pa so le za enkratno uporabo. Banjica, v katero natočimo kopel, je zaščitena z vrečko za enkratno uporabo.

Zeliščna kopel za noge vsebuje kopalno sol, ki noge mehča, nevtralizira neprijeten vonj, pomaga proti potenju, poživlja utrujene noge, ter nežno in temeljito čisti. Posebej primerna je pri hrapavi, razpokani koži, otišancih in ragadah, daje dolgotrajen občutek svežine.

Pedikuro svetujemo pred dermatološkim posegom odstranjevanja bradavic, saj odstranjena poroženela plast dermatologu omogoča lažji in hitrejši dostop do obravnavanega področja.

Nasveti za pravilno nego stopal

 • Stopala vedno umivajte pod tekočo vodo. V stoječi vodi je namreč več bakterij, te pa lažje prodrejo že skozi najmanjšo poškodbo in povzročijo vnetje.
 • Pred umivanjem nog vedno preverite temperaturo vode, da si s prevročo vodo ne boste opekli stopal.
 • Ne uporabljajte grelnikov in termoforjev; raje si obujte toplejše nogavice.
 • Nohte na nogah strizite v ravno črto in z zaobljenimi škarjicami.
 • Vsak dan si preglejte stopala, pri čemer uporabite ogledalce ali pa naj vam pomagajo svojci.
 • Nosite udobno obutev. Čevlje kupujte popoldne, ko je noga že otečena. Obris podplata narišite na papir, ga izrežite in vložite v želeni čevelj. Če se bo papirnati podplat zavihal, je čevelj preozek in vas bo tiščal.
 • Nosite gladke nogavice brez izrazitih šivov, Med dolgotrajnejšo hojo po treh urah preverite, ali so nogavice nagubane in ali je v čevlju kak kamenček. Če se vaša stopala zelo znojijo, vzemite s seboj rezervni par nogavic.

Pedikure pri diabeikih pri nas ne izvajamo, zato vas prosimo, da nas o bolezni prej opozorite.

Kljub temu vam ponujamo nekaj koristnih napotkov za pedikuro diabetikov:

 • Izvaja naj jo pediker, ki ve, da so diabetiki ogrožena skupina in ki zna delati z diabetičnim stopalom. Številni pedikerji opravijo poseben izpit pri diabetologih. 
 • Nepravilno porezani nohti lahko poškodujejo sosednje prste, vsaka rana na stopalu pa je vstopna pot za patogene bakterije, ki povzročijo vnetje. V takšnem primeru naj se bolnik čimprej zglasi v ambulanti za diabetično stopalo, kjer ga bodo takoj in pravilno oskrbeli. 
 • Za bolnike z okrnjeno zaščitno občutljivostjo so zelo nevarne tudi drobne ranice. Ker jih ne čutijo, tako kot ne čutijo topih ali ostrih poškodb in poškodb zaradi pregrevanja stopal, se lahko primeri, da ne ukrepajo dovolj zgodaj, saj jih poškodbe ne motijo (ne čutijo jih). Če imajo poleg tega slabo prekrvljena stopala, se majhna ranica lahko kaj hitro razvije v veliko rano. V najhujših primerih je potrebna amputacija dela stopala ali celotne noge.